Yrker på restauranter

restaurantyrkerHer er en oversikt over de mest typiske yrkene på restauranter, med en kort forklaring på hva yrket innebærer. Samtlige har egne utdanningsmuligheter, der noen ender opp med såkalte fagbrev. På de fleste hotell og restauranter i Norge vil det være en god blanding av yrkesfaglig utdannede og ufaglærte.

Kokk

Kokkefaget er blitt en blanding av håndverk og regelrett kunst. Det er ikke alle som ender opp på gourmetrestaurant, men grunnlaget for utdannelsen som kokk er den samme. Man lærer alt om forberedelse av mat, hvilke smakstyper som passer sammen, allergier, tilberedning og så videre. Kokker har ofte høyt arbeidspress, med mye muskulær belastning (dette er ikke en sitte-stille-jobb). Man kan spesialisere seg innen mange spennende retninger inne restaurantlivet, eller velge å bli institusjonskokk, noe som er en egen yrkesretning.

Servitør

En servitør kalles også kelner, og er den som er spisestedets nærmeste kundekontakt. Servitøren sørger for at gjestene får den serveringen og servicen de bestiller og forventer, tar i mot og ønsker farvel, rydder og dekker lokalene og bordene, og så videre. Man bør ha godt om lag med mennesker i dette yrket, med evner til å takle alle mulige slags utfordringer og personligheter. Servitørens hverdag kan ofte bli svært hektisk, med mye arbeidspress. Yrket er fysisk krevende, samtidig som servitøren bør kunne holde hodet kaldt, selv om pulsen er høy.

Hovmester

En hovmester fungerer som nærmeste leder for servitører på et hotell eller i en restaurant. Hovmestere har ofte ansvaret for den daglige ledelsen på en restaurant, noe som innbefatter administrative arbeidsoppgaver som ikke er direkte relatert til behandling av restaurantens gjester. Denne funksjonen er noe man forbinder med spisesteder av en viss størrelse, og gjerne også de finere restaurantene. Hovmesteren tar imot gjester, sørger for at servitørene yter den servicen som forventes, har kanskje regnskapsansvar, ansvar for innkjøp og ansettelser, og så videre. Kunnskapsnivået hos en hovmester forventes å være høyere og mer holistisk enn hos for eksempel servitørene. Yrket passer for den som er utadvendt og flink til å håndtere folk, er dyktig administrativt , har interesse for mat og tilhørende drikke og for de med gode lederegenskaper.

Vinkelner

En vinkelner er det samme som en servitør, men der personen har et spesielt ansvar for hva som serveres av vin. Yrkesbetegnelsen kan også være sommelier, og dette er ofte en person med erfaring fra servitøryrket, men med både kunnskap og spesiell interesse for vin og annen drikke. En vinkelner har også gode kunnskaper om mat, og dermed hvilke drikker som passer til de ulike smakene man finner i rettene. Typiske arbeidsoppgaver er å velge hvilke viner og annen drikke som kjøpes inn, i samråd med kjøkkensjef, servering av vin til gjester, anbefaling av vin, og opplæring av andre ansatte om drikker som skal anbefales til de ulike matrettene.

Bartender

Bartendere mikser drinker til gjestene og forventes å kunne anbefale drikkevarer ut i fra preferansene til gjesten. Yrket er et av de mest sosiale, og hverdagen består naturligvis i mye kundekontakt i de fleste barer. I et fåtall barer er bartendere kun de som mikser drinkene, mens en annen ansatt tar i mot bestillingene. Bartendere må kunne lover og regler for skjenkebevillingen, de bør være serviceinnstilte, vennlige og utadvendte. Jobben er temmelig hektisk, og de fleste har lange arbeidsdager, der mesteparten av arbeidet foregår om kveldene.