Turisme i Norge

norsk-naturReiselivsnæringen opplevde et begrenset besøk av turister i en periode frem til 2011, spesielt på grunn av den forrige finanskrisen, men i de påfølgende årene har antallet tatt seg betraktelig opp. Denne utviklingen ser ut til å fortsette, med nye rekorder i antallet besøkende turister både i 2015, samt så langt i inneværende år. Det er gode nyheter for landets hotell og restauranter, så vel som turistattraksjoner og øvrig reiseliv.

Flere turister til Norge

Antallet personer på forretningsreise til Norge er relativt stabilt i følge undersøkelser fra Statistisk sentralbyrå (SSB), mens turistkonsumet altså øker i de siste årene. Nordmenn som overnatter på hotell innenlands domineres av yrkesreisende, og hovedvekten av nordmenns feriereiser går til utlandet. Her er det en liten nedgang i antallet nordmenn på ferie innenlands, der økningen skyldes at flere utenlandske turister velger Norge som destinasjon.

Flest turister i Oslo

Utlendingene besøker hele landet, inkludert Svalbard. Men, noen områder er åpenbart mer populære enn andre. Rundt 30% av alle turister som besøker Norge, tar turen innom Oslo. Her finner vi også flere av de mest besøkte attraksjonene, der Vigelandsparken regnes som mest besøkt. Blant de attraksjonene der det er mulig å foreta tellinger, kommer Holmenkollen høyt opp hver eneste år, sammen med Vikingskipshuset og Tusenfryd utenfor Oslo (Ås kommune i Akershus).

Oslo har selvsagt også størst tilbud når det gjelder hotell og restauranter, og sysselsetter dermed flest innen denne næringen.

Vestlandet en god nummer to

Vestlandet, og da spesielt Bergen og Hordaland, er også hyppig besøkt av utenlandske turister. Flere av de mest populære naturattraksjonene ligger i dette området (Vestlandet), slik som Vøringsfossen, Trollstigen og Geirangerfjorden. Bryggen i Bergen antas å være blant de mest besøkte severdighetene, men som med Vigelandsparken er det vanskelig å foreta tellinger her. Bergen byr også på Fløibanen, som er en av de mest besøkte blant attraksjoner der tellinger er mulig gjennom billettsalg. Mange turister besøker også destinasjoner på Vestlandet som en del av et cruise. Antallet cruisepassasjerer som ankommer Norge er sterkt økende, og det samme gjelder de som besøker landet med bobil eller campingvogn. Svært mange av disse ender også opp på Vestlandet, og en god andel tar turen videre nordover til Lofoten og Vesterålen.

Mulighetenes land også for turister

Norge er mulighetenes land når det gjelder opplevelser, ikke bare for turister, men også for oss som er bosatt her. Om man ikke tar seg råd til å overnatte på hotell, kan man alltids sove ute i naturen. Allemannsretten tilsier at så lenge man oppholder seg i utmark, er det bare å slå opp teltet. Dermed kuttes kostnadene for ferien med betraktelige summer. Med den samme tilnærmingen, kan man spare inn store beløp på matbudsjettet også.

Dette har utenlandske turister også oppdaget, og ikke bare de som kommer med bobil og campingvogn. I dag er det nesten like vanlig å se andre europeere med ryggsekk og telt, som de med koffert på vei til hotellet. For reiselivsnæringen kan det fortone seg som tapt omsetning, men dette stemmer ikke helt. Fornøyde turister reiser hjem igjen og forteller om flotte ferier i Norge, og dermed bidrar de til god markedsføring av landet. Det igjen er en udelt positiv faktor for norsk næringsliv, og spesielt for reiselivsnæringen.